Műemlék felújítás

Egy külön szakma.

Épületeink és műemlékeink állagának megőrzése fontos és sokszor igen nehéz feladat. A környezeti hatások folyamatosan pusztítják az épületek homlokzatát, nem kíméli se a szél, se az eső és a jég sem.  Így nem csak az eredeti állapotok megfelelő visszaállítása a kihívás, hanem az is, hogy megfelelő, a műemlék védelmi hatóságok által engedélyezett anyagok használatával, tartóssá és ellenállóvá tegyük a műemléki épületeket.

Miért jelent egészen más jellegű feladatot egy műemlék felújítása, mint bármilyen más épületé?

A műemlékek felújítására a világ minden táján külön szabályok vonatkoznak, amelyek Magyarországon különösen szigorúak.

Éppen ezért műemléki épületek felújításába a legtöbb építőipari kivitelező bele sem fog, mert egész egyszerűen túlságosan bonyolúlt, speciális szakértelmet és nagyon komoly rutint kíván.

Sőt, maga a felújítási folyamat lépéseit sem ismerik a legtöbben. Olykor maga az előkészületi szakasz is 1,5-3 évig terjed.

Milyen lépései vannak egy műemlék felújításának?

 1. Építészettörténeti és művészettörténeti kutatás
  Szakemberrel előzetes építészettörténeti és művészettörténeti kutatást kell végeztetni, aki a levéltári információk alapján megpróbál minél részletesebb információkat szerezni a műemlékről.
 2. Kor meghatározása
  A Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal, a kutatóval és az építész meghatározzák, hogy az adott műemléket mely történelmi korhoz igazítva kell felújítani. Ez a döntés határozza meg a tervezés irányát.
 3. Építési engedély
  Miután az építészeti tervek elkészültek, az építési engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal adja ki.
 4. Restaurátori kutatások
  Restaurátorokra van szükség, minden egyes a műemléki épületben található anyagtípusra vonatkozóan, amelyekre minden restaurátornak külön-külön kutatási engedélyt kell kérnie. Azaz kő, fa, szilikát, üveg, fém, stb. anyagokra külön-külön megfelelő restaurátort kell fogadni.
  Sőt, bizonyos esetekben régészekre is szükség van, amennyiben a munkálatoknál 30 cm mélység alatt, például az alapoknál kell bizonyos munkákat elvégezni a felújítás során.
 5. Resturálási terv
  Minden esetben szükséges a restaurátornak a munkájához, restaurálási tervet készíteni, aminek alapján lehet a felújításokat végezni.
 6. Műemléki felújítási munkák kezdete
  Ezt követően lehet csak a felújításnak nekilátni.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Mit jelent ez a gyakorlatban? Például azt, hogy egy műemléket nem lehet kifesteni addig, amíg egy festő restaurátor – miután egy kutatási engedélyt beadott, majd 15 napra rá az engedélyt is megkapta hozzá – meg nem határozza, hogy az adott falfelület takar-e bármilyen korábbi mintát és az értékes-e vagy sem.

Templom a templomban!

A műemléki felújítások során szinte minden esetben érdemes némi “meglepetéssel” is számolni. A fenti képen az látható, hogy egy templom felújításakor egy másik, korábbi, Árpád-kori templom romjaira bukkantunk.

 • 4 évtizedes tapasztalat
 • Több száz referencia
 • Szakértő csapat
 • Minőségi garancia
 • Átlátható finanszírozás
 • Saját műszaki és tervezői csapat

Referenciák.

Kiemelkedően széles referenciákkal rendelkezünk műemléki épületek felújítása és korszerűsítés terén. Többek között a pécsi Dzsámi, Székesegyház és Zsinagóga, a Somogy Megyei Bíróság, kaposvári épülete, a pécsi és kaposvári állomás épülete, a Karádi, a Mecseknádasdi, a Szigetvári templom, továbbá számtalan más nagy múltú műemlékvédelem alatt álló épület felításában volt alkalmunk résztvenni. Az alábbiakban ezekből válogattunk.

Szolgáltatásaink

Fő tevékenységeink

Kiemelt szakterületünk a műemléki épületek felújítása, amely speciális igényeket és szaktudást igényel.

Munkáink között nagyon hangsúlyos a generálkivitelezés, amely elsősorban nagyobb ingatlanokat érint, így állami, önkormányzati, egyetemi és egyházi épületeket.

Nagyon komoly tapasztalatunk van épületkorszerűsítésben, ami kiterjed a magán ingatlanok vizesedésének, szigetelésének korszerűsítésére is.

Műemlék felújítás és retusálás

Sajnos a műemlékeket sem kíméli az idő így azokat is fel kell időszakosan újítani. Ám ez minden esetben sokkal alaposabb és szabályozottabb folyamat, mint egy új épület építése, ezért számos komoly kihívással kell szembe nézni, aminek meg kell felelni.

Beázás és vizesedés elkerülése, megszűntetése

A nem megfelelő szigetelés beázáshoz, vizesedéshez vezet, ami egyrészt káros lehet az ott lakók egészségére, másrészt az épületet is tönkreteszi.

A vizesedési problémát minden esetben a lehető leggyorsabban kezelni kell.

Ehhez speciális technológiák állnak rendelkezésre, amiknek a megfelelő használatával, a problémák hatékonyan megoldhatóak.

Pályázatbonyolítás

Sajnos a mai gyakorlatban renszeresen előfordul,hogy egy nyertes pályázat a megvalósulási szakaszban kerül nehéz helyzetbe, mert olyan költségek merülnek fel, amelyekkel a leadott pályázatban nem számoltak és amelyekre nincs fedezet. Mivel a pályázat leadásának időpontja, és a megvalósulás között, akár több év is eltelhet, nagyon gyakori, hogy már a leadott pályázatban szereplő árak is túl alacsonyak, a tényleges bekerülési költségekhez képest.

Érdemes ezt megelőzni és időben, olyan szakember segítségét kérni, aki ezeket a tényezőket is figyelembe veszi.

Ezért a pályázat műszaki tartalmának kidolgozásában, és a pályázati költségvetések előkészítésében is szívesen részt veszünk, így a megvalósítás, nyertes pályázat esetén, a megrendelőnek sokkal egyszerűbb, és biztonságosabb!

A mi közreműködésünkkel nem fordulhat elő, hogy egy megnyert pályázati pénzt, vissza kelljen adni, vagy a megvalósítandó épület műszaki tartalmát csökkenteni kelljen, mert az igényelt forrás nem elegendő!

Generál- és részkivitelezés

Első sorban teljes körű generál kivitelezési munkákat vállalunk, de akár részkivitelezési munkákat is elvégünk, legyen szó az építkezés bármely terülétről.

Különösen szívesen veszünk részt hő- és vízszigetelési feladatokban, illetve egyedi faszerkezetek készítésében.

Szívesen vállaljuk családi és kis társasházak építését is.

Épületdiagnosztika, állapotfelmérés

Ahogy használt autót sem praktikus szerelő segítsége nélkül venni, úgy egy ingatlanvásárláskor is érdemes  szakember  segítségét kérni.

Az épület állapot felmérése során, számos olyan hibára derülhet fény, amit nehezen, vagy egyáltalán nem lehet korrigálni.

Műszaki ellenőrzés

Mindenki szeretne minőségi munkát kapni a pénzéért.

Az építőiparban ez csak akkor lehetséges, ha a munkákat erre hivatott szakember is ellenőrizni tudja, ezért érdemes az ő segítségét kérni. 

A műszaki ellenőr abban tud segíteni, hogy Ön azt a minőséget kapja, ami a megállapodásban szerepel, a hibák még a kivitelezés során korrigálásra kerüljenek, és Ön elégedett legyen az eredménnyel.

Építés szervezés és bonyolítás

Sokszor előfordul, hogy egy építtetőnek megvannak a szakági kivitelezői, de nincs aki összefogja az építkezést, és hiányzik még pár szakma, vagy akár egy pályázat, vagy banki kölcsön miatt kötelező a generál kivitelező alkalmazása.

Ebben is tudunk segíteni.

Bonyolítási költségért, levezényeljük az építkezést, és alvállalkozói szerződést kötünk, az Ön által kiválasztott szakági kivitelezőkkel.

Nincs gondja az elektronikus építési naplóval, a kötelező műszaki vezetéssel, és a szervezéssel.

Mindezt megoldjuk.