PK-ÉHK

Műemlék-felújítás, épületkorszerűsítés

Épületeink és műemlékeink állagának megőrzése fontos és sokszor igen nehéz feladat. A környezeti hatások folyamatosan pusztítják ezek felületét, nem kíméli se a szél, se az eső és a jég sem. Így nem csak az állapotok megfelelő visszaállítása a kihívás, hanem az is, hogy tartóssá és ellenállóvá tegyük a műemléki épületeket. 

Miért jelent egészen más jellegű feladatot egy műemlék felújítása, mint bármilyen más épületé?

A műemlékek felújítására a világ minden táján külön szabályok vonatkoznak, amelyek Magyarországon különösen szigorúak.

Éppen ezért műemléki épületek felújításába a legtöbb építőipari kivitelező bele sem fog, mert egész egyszerűen túlságosan bonyolúlt, speciális szakértelmet és nagyon komoly rutint kíván.

Sőt, maga a felújítási folyamat lépéseit sem ismerik a legtöbben. Olykor maga az előkészületi szakasz is 1,5-3 évig terjed.

Milyen lépései vannak egy műemlék felújításnak?

  1. Építészettörténeti és művészettörténeti kutatás
   Szakemberrel előzetes építészettörténeti és művészettörténeti kutatást kell végeztetni, aki a levéltári információk alapján megpróbál minél részletesebb információkat szerezni a műemlékről.
  2. Kor meghatározása
   A Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal, a kutatóval és az építész meghatározzák, hogy az adott műemléket mely történelmi korhoz igazítva kell felújítani. Ez a döntés határozza meg a tervezés irányát.
  3. Építési engedély
   Miután az építészeti tervek elkészültek, az építési engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal adja ki.
  4. Restaurátori kutatások
   Restaurátorokra van szükség, minden egyes a műemléki épületben található anyagtípusra vonatkozóan, amelyekre minden restaurátornak külön-külön kutatási engedélyt kell kérnie. Azaz kő, fa, szilikát, üveg, fém, stb. anyagokra külön-külön megfelelő restaurátort kell fogadni.
   Sőt, bizonyos esetekben régészre is szükség van, amennyiben az alapoknál bizonyos mélységig le kell menni a felújítás során.
  5. Resturálási terv
   Amennyiben szükséges – bármely restaurátor a munkája során valamit feltárt – úgy restaurálási tervet kell készíteni.
  6. Műemléki felújítási munkák kezdete
   Ezt követően lehet csak a felújításnak nekilátni.
Mit jelent ez a gyakorlatban? Például azt, hogy egy műemléket nem lehet kifesteni addig, amíg egy festő restaurátor – miután egy kutatási engedélyt beadott, majd 15 napra rá az engedélyt is megkapta hozzá – meg nem határozza, hogy az adott falfelület takar-e bármilyen korábbi mintát és az értékes-e vagy sem.

Templom a templomban

A műemléki felújítások során szinte minden esetben érdemes némi "meglepetéssel" is számolni. Ennél a templomnál egy Árpád-kori templom romjaira bukkantunk a felújítás során.

 • Listaelem #1
 • Listaelem #2
 • Listaelem #3

 


MUNKÁINK